Activiteiten

 

Stichting Orpheus Curat – Zingen in de Zorg voert diverse activiteiten uit op het gebied van muziek, zingen en ouderenzorg.

Onderstaand een overzicht met een korte beschrijving van de acitiviteiten.

 

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen via het emailadres: info@orpheuscurat.nl 

Sing-a-Long

Meezingconcerten

 

Meezingconcerten zijn bedoeld voor mensen met geheugenproblemen en beginnende dementie en hun naasten. De groep bestaat uit 30-40 personen. Maartje de Lint en haar pianist (Henk van Meegen) maken op zo’n manier muziek, dat je vanzelf gaat meezingen. Oude, bekende liedjes die bijna vanzelf uit het geheugen opkomen. Iedereen zit in een kring, zodat echt contact ontstaat.

 

Lees meer      of bekijk de onderstaande video:

 

 

 

Trainingen

 

Niet iedereen kan zo mooi leren zingen zoals Maartje. Maar zij kan je wel leren om op een goede manier te zingen met mensen met dementie. Maartje heeft een speciale werkwijze ontwikkeld, waardoor de zang echt ‘aanslaat’, mensen geraakt worden en het geheugen wordt gestimuleerd. Daarover geeft zij trainingen aan verzorgenden en verpleegkundigen, familie en vrijwilligers.

Klik hier om meer te lezen over het leertraject dat Maartje bij woonvoorziening Topaz heeft gegeven.

Presentaties

 

Regelmatig verzorgt Maartje presentaties over haar werk. Zij laat dan zien, maar vooral ook horen, wat de waarde is van zingen in de zorg. Zingen is niet alleen heel leuk en fijn, maar door mooie muziek ontstaat contact tussen mensen. Maartje kan daar prachtig over vertellen, maar het risico bestaat dat uzelf voordat u het weet, ook meezingt!

BASE-Methodiek®

 

Maartje heeft een eigen methodiek ontwikkeld, met de naam BASE: brain awakening singing education. Het gaat daarbij om te zo te leren zingen, dat het brein van mensen met dementie echt gestimuleerd wordt. Mensen kunnen weer beter contact maken, het geheugen krijgt weer even vaste grond onder de voeten. De stichting Orpheus Curat en prof. dr. Wilco Achterberg zetten zich in om deze methodiek verder te onderzoeken.