Maartje de Lint

 

Maartje de Lint werkt al meer dan 25 jaar als professioneel zangeres. Daarnaast is zij gediplomeerd trainer.

 

Maartje: “Tijdens soloconcerten ervaar ik telkens weer, op een gevoelsniveau, de uitwisseling van emotie met mijn publiek. De uitwisseling en verbinding is mijn werk, mijn ambacht en de kern van kunst in het algemeen.

Mensen met dementie laten een meer specifieke, intuïtieve reactie zien; ze staan op, beginnen te glimlachen of bewegen, en worden vaak volledig in beslag genomen door de muziek.

Ze zijn tijdelijk “terug”. Laten gedrag zien dat er al een poos niet meer was …waar ik achter kwam door gesprekken achteraf met betrokkenen.

Deze ervaringen raakten mij diep. En ik zal ze nooit vergeten.

Ik koos er vervolgens voor om deze ervaringen om te zetten in een project waarmee ik op structurele basis iets kon betekenen in de zorg voor dementie. Het zorgde ervoor dat ik mijn Meezing-Concerten ontwikkelde”.

 

Wetenschappelijke achterban

Maartje hecht grote waarde aan de kennis die zich ontwikkelt over dementie en aanverwante aandoeningen en heeft daarom regelmatig contact met Prof. Dr. Wilco Achterberg, hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde en specialist ouderengeneeskunde om de Meezing-Concerten ‘up-to-date’ te houden.

 

Reacties

Bewoner: “Maartje, je bent super; ik geef je een dikke 10!”

 

Familie: “Mijn vader was al een aantal weken in slechte conditie, maar Maartje zorgde er voor dat hij weer vrolijk werd. Hij had een glimlach van oor tot oor tijdens het zingen en zong zelfs soms mee! Toen ik vertrok sprak hij een hele zin tegen me, iets wat al lang niet meer was gebeurd. Maartje gaf me een moment om nooit te vergeten. Niemand pakt dit van me af, dacht ik op de weg naar huis in de auto!”

 

Verzorgende: “Maartje liet ons zien dat zingen niet alleen een fijne activiteit is om de dagelijkse gang van zaken te doorbreken, maar veel meer dan dat; het is een krachtig handvat om contact te maken via een ander ‘kanaal’ en mensen te laten ontspannen en tegelijk de energie te laten stromen.”

 

Meer informatie over Maartje vindt u op haar eigen website.